Pasar al contenido principal
STG

Un peixe con angazo

Pristis pectinata
Pristis pectinata
Por Xoana Pintos

Os exemplares de peixe serra poden medir ata algo máis de sete metros de lonxitude. A súa característica morfolóxica máis significativa é un longo fouciño aplanado e bordeado de dentes a ambos lados, chamado rostrum. Esas prolongacións quedan facilmente enredadas nas redes o que supón o principal problema para as poboacións destes animais.

Os peixes serra teñen certa semellanza coas raias: son aplanados, coa boca localizada na parte inferior, tendo verdadeiros dentes, pequenos e afiados. A serra é cartilaxinosa e longa. As pezas da serra non son verdadeiramente dentes senón escamas modificadas, espazadas uniformemente. Sofren moito desgaste e perda e son repostos continuamente, dende a base. O número destes dentes rostrais varía segundo a especie e sexo, entre 18 e 34 a cada lado. A serra da fotografía (Pristis pectinata, Latham 1794), exposta no Museo de Historia Natural, conta con 45 dentes e 26 pares de alvéolos.

Para que serve a serra? A serra (o rostrum) posúe sensores que permiten co animal os use como detectores de movemento, localizando presas que viven no fondo mariño. Tamén lles serve para escavar e extraer os moluscos e crustáceos dos que se alimenta, usándoo a modo de angazo. As veces o utilizan como defensa contra outros depredadores como as quenllas.

Os peixes serra son ovovivíparos, isto quere dicir que os ovos permanecen dentro da nai e os novos individuos desenvólvense dentro do ovo. A expulsión prodúcese no momento da eclosión do ovo. As pequenas crías nacen cunha envoltura a modo de vaina rodeando o rostrum, protexendo así a delicada serra e evitando lesionar á nai no momento do nacemento. Está envoltura tarda pouco en disolverse permitindo ao exemplar comezar axiña a súa alimentación.

Todas as especies de peixe serra están en “perigo” ou en “perigo crítico de extinción” debido, como xa contamos, a que enlean nas artes de pesca, pero tamén a que son capturados para consumo de carne, para distintos usos na medicina tradicional chinesa, para usar os dentes como esporóns nas pelexas de galos e, especialmente, para a elaboración da famosa sopa de aleta de tiburón. Pensemos ademais na destrución sen tregua dos seus hábitats, debido por suposto á intervención dos humanos, e entenderemos a súa inclusión na Lista Vermella da Unión Internacional para a Conservación da Natureza

Bibliografía

Wueringer, Barbara E., Lyle Squire Jr. & Shaun P. Collin (2009): The biology of extinct and extant sawfish (Batoidea: Sclerorhynchidae and Pristidae) Reviews in Fish Biology and Fisheries vol. 19, no 445

Ficha informativa para a 11a Reunión da Conferencia das Partes (CoP11) da Convención sobre a Conservación das Especies Migratorias de Animais Silvestres.

Los contenidos de esta página se actualizaron el 08.05.2024.