Pasar al contenido principal

Este portal utiliza cookies propias o de terceros con fines analíticos, así como enlaces a portales de terceros para poder compartir contenido en las redes sociales. Puede obtener más información en la política de cookies.

STG

Investigadores de Bioloxía propoñen unha terapia de calor para eliminar virus en plantas in vitro de variedades galegas de maceira e pereira

Analí Lizárraga é investigadora do grupo de Biotecnoloxía da USC
Analí Lizárraga é investigadora do grupo de Biotecnoloxía da USC

A biotecnoloxía aplicada mediante o cultivo in vitro permitiu erradicar os virus Apple chlorotic leaf spot virus (ACLSV) e Apple mosaic virus (ApMV) en plantas de sete variedades tradicionais en Galicia de maceira e dúas de pereira. Concretamente trátase das varidades Cacharela, Camoesa, Gravillán, José Antonio, Ollo mouro, Príncipe grande e Repinaldo, e as de pereira Barburiña e Manteca oscura. O traballo de Analí Lizárraga Farfán na súa tese de doutoramento deseñou un novo protocolo que aplica a terapia de calor, con gradiente de temperatura, seguida de illamento de ápices meristamáticos a brotes de maceira e pereira cultivados in vitro. En opinión da investigadora é unha técnica que podería ser utilizada con outros cultivos froiteiros ou con outro tipo de plantas.

A investigación achega novas solucións nun ámbito de grande importancia xa que, como lembra a investigadora, as enfermidades por virus atópanse entre as máis dañinas que afectan ás froiteiras e as que producen máis perdas. Para o desenvolvemento da investigación e mediante un convenio co Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM), Analí Lizárraga tivo acceso a unha colección formada por 330 e 131 variedades de maceira e pereira, respectivamente, infectadas por ambos tipos de virus. Ademais, no ámbito fitosanitario é preciso cumprir coa normativa da European Plant Protection Organization (EPPO) segundo a que ambas especies deberán estar certificados como libres de virus para ser propagados, comercializados e almacenados como xermoplasma para a conservación do mesmo e a da biodiversidade.

Por vez primeira, a investigadora da USC realizou un estudo de metaxenómica nestes cultivares de froiteiros chegando a identificar o microbioma bacteriano interno de cada un deles. O coñecemento do microbioma interno “abre novas vías de investigación para comprender mellor a relación existente entre o hóspede e os microorganismos e o papel que desempeñan na vida da planta” detalla a doutora Lizárraga Farfán. Na súa opinión “a presenza de bacterias endófitas nas plantas cultivadas in vitro xoga un papel que ata agora non é coñecido nin suficientemente estudado”. Neste senso, dispor de material in vitro para o seu estudo facilitou a análise do ARN16S das bacterias endófitas feito en colaboración coa doutora Ana Otero do Departamento de Microbioloxía da USC.

A investigación dirixiuna a profesora María Luz González Caamaño pertencente ao grupo de Biotecnoloxía e coordinadora do grupo dedicado a Biotecnoloxía da Conservación da USC. Ademais, parte dos resultados obtidos publicáronse en dous artigos en American Journal of Plant Science xunto co doutor Javier Ascasíbar do CIAM e a doutora Marga Fraga de Cultigar. A tese foi cualificada coa máxima cualificación de sobresaliente cum laude. O tribunal que a avaliou presidiuno o catedrático de Fisioloxía Vexetal da Universidade de Valencia, Juan Segura García del Río; e integrábano ademais a investigadora do CSIC Nieves Vidal Álvarez e o catedrático de Fisioloxía Vexetal da USC Ignacio Zarra Cameselle.

Analí Lizárraga
Analí Lizárraga Farfán (Cusco, 1986) cursou Enxeñaría Agrónoma na Universidade Nacional de San Antonio Abad do Cusco e en 2010 trasládase a España para continuar a súa formación profesional realizando o máster de Biodiversidade e conservación do medio natural na Facultade de Bioloxía da USC.

Los contenidos de esta página se actualizaron el 17.10.2017.