Créditos ECTS Créditos ECTS: 7.5
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 123.75 Horas de Titorías: 3.75 Clase Expositiva: 30 Clase Interactiva: 30 Total: 187.5
Linguas de docencia Castelán (100%)
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Microbioloxía e Parasitoloxía
Áreas: Microbioloxía
Centro Facultade de Veterinaria
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
A materia de Microbioloxía Veterinaria ten como obxectivo principal proporcionar ao alumno elementos e ferramientas que lle permitan obtener coñecementos sobre a bioloxía, mecanismos patoxénicos, diagnóstico e control dos principais microorganismos implicados en enfermidades que afectan aos animais de producción e de compañía, ademáis doutros aspectos de interese veterinario en relación coa salude pública.
Obxectivos específicos:
1.- Coñecer os conceptos básicos e a terminoloxía científica empreada en Microbioloxía.
2.- Coñecer a estructura, fisioloxía, patoxenia, xenética e taxonomía dos microorganismos de importancia clínica en veterinaria e salude pública.
3.- Coñecer as posibles interaccións entreol microorganismo e o hospedador.
4.- Coñecer as técnicas e métodos básicos do diagnóstico
A materia de Microbioloxía Veterinaria divídese nunha parte teórica e outra práctica.
O programa teórico da materia divídese en dúas partes:
A PARTE 1 está dedicada á MICROBIOLOXÍA XERAL. A unidade 1 serve de introdución e aborda o desenvolvemento histórico da Microbioloxía e analiza a diversidade microbiana. Nos temas 2 a 6 (BACTERIOLOXÍA XERAL, MICOLOXÍA XERAL E VIROLOXÍA XERAL) descríbense as características xerais dos tres grandes grupos de interese veterinario: Bacterias, fungos e virus. Os temas 7 e 8 dedícanse, respectivamente, ao estudo da capacidade patóxena destes tres grupos de microorganismos nos animais e ao seu control mediante métodos físicos e químicos, prestando especial atención aos antimicrobianos. Finalmente, no tema 9 analízase a sistemática microbiana e os conceptos de clasificación, identificación e nomenclatura.
A PARTE 2 está dedicada á MICROBIOLOXÍA ESPECIAL, que á súa vez inclúe tres apartados:
BACTERIOLOXÍA ESPECIAL (ítems 10 a 16).
MICOLOXÍA ESPECIAL (ítem 17).
VIROLOXÍA ESPECIAL (ítems 18 a 23).
En cada tema estúdanse as principais bacterias, fungos e virus de interese veterinario.
Os temas 24 e 25 teñen como obxectivo coñecer o efecto dos microorganismos sobre o medio que os rodea (ECOLOXÍA MICROBIANA) así como a súa importancia no ámbito da MICROBIOLOXÍA INDUSTRIAL.
PROGRAMA TEÓRICO
O programa teórico abordarase ao longo de 45 horas mediante clases expositivas.
BLOQUE I. MICROBIOLOXÍA XERAL
TEMA 1. Introdución á microbioloxía.
-HISTORIA E ÁMBITO DA MICROBIOLOXÍA: O descubrimento dos microorganismos. Pasteur e Koch. O nacemento da farmacoterapia moderna. Presente e futuro da microbioloxía.
-ORIXE E DIVERSIFICACIÓN MICROBIANA: Membros do mundo microbiano.
BACTERIOLOGIA XERAL
TEMA 2. Estrutura e función da célula bacteriana.
-MICROSCOPÍA: Fundamento e tipos. Tinciones
-TAMAÑO, FORMA E AGRUPACIÓNS BACTERIANAS.
-COMPOÑENTES DA ESTRUTURA BACTERIANA
-PAREDE CELULAR: Bacterias Gram positivas, Gram negativas e acedo-alcol resistentes.
-MEMBRANA PLASMÁTICA E MESOSOMAS.
-COMPOÑENTES INTERNOS: Nucleoide, ribosomas, inclusións citoplasmáticas, endosporas.
-ESTRUTURAS EXTERNAS: Cápsula e capas mucosas. Flagelos. Fimbrias e pili.
TEMA 3. Nutrición, cultivo, crecemento bacteriano e metabolismo.
-NUTRICIÓN E CULTIVO: Requirimentos e categorías nutricionais. Medios bacteriológicos e condicións fisico-químicas para o crecemento.
-METABOLISMO E PRODUCIÓN DE ENERXÍA: Reaccións de oxidación-redución, transportadores de electróns e compostos altamente enerxéticos. Bacterias quimioheterótrofas: respiración aerobia e anaerobia. Fermentación. Rendementos enerxéticos. Bacterias autótrofas: oxidación de compostos inorgánicos e fotosíntesis.
-REPRODUCIÓN E CRECEMENTO: Reprodución. Curva de crecemento bacteriano. Determinación do crecemento. Cultivos continuos.
TEMA 4. Xenética bacteriana.
-ESTRUTURA E FUNCIÓN DO MATERIAL XENÉTICO: Revisión de conceptos: ácidos nucleicos. Replicación, transcrición e tradución.
-REGULACIÓN DA EXPRESIÓN GÉNICA: Represión e indución. O modelo do operón: estrutura e funcionamento.
-MUTACIÓNS: Tipos de mutacións.
-TRANSFERENCIA E RECOMBINACIÓN XENÉTICA: Plásmidos e transposones. Transformación, conxugación, e transducción.
MICOLOGIA XERAL
TEMA 5. Micoloxía xeral.
-CONCEPTO E ÁMBITO DE ESTUDO DA MICOLOXÍA: Hábitat, papel ecolóxico e importancia dos fungos.
-CARACTERÍSTICAS DOS FUNGOS: Morfoloxía e estrutura celular. Fermentos e mohos. Metabolismo. Reprodución. Tipos de esporas. Cultivo e identificación. Mecanismos de acción patógena. Micotoxinas. Clasificación dos fungos.
VIROLOGIA XERAL
TEMA 6. Virología xeral.
-CARACTERÍSTICAS XERAIS E ESTRUTURA DOS VIRUS: Definición e propiedades dos virus. Natureza do virión. Clasificación dos virus. Illamento e identificación.
-REPLICACIÓN VÍRICA: Multiplicación de bacteriófagos. Multiplicación de virus animais.
-VIRUS E CANCRO: Oncogenes.
-AXENTES INFECCIOSOS NON CONVENCIONAIS: Viroides e Priones.
PATOGENICIDAD E CONTROL MICROBIANO
TEMA 7. Patogenicidad e infección.
-INTERACCIÓN MICROORGANISMO-HOSPEDADOR: Interaccións beneficiosas. Interaccións daniñas. Infección de animais susceptibles e factores que inflúen no resultado da interacción.
-ETAPAS DA INFECCIÓN BACTERIANA: adherencia, multiplicación, invasión e toxigénesis.
-PROPIEDADES PATÓGENAS DOS VIRUS: Mecanismos virales para evadir as defensas do hospedador. Efectos citopáticos.
TEMA 8. Control de microorganismos.
-CONTROL FÍSICO ANTIMICROBIANO: Esterilización por calor. Esterilización por radiación. Esterilización por filtración.
-CONTROL QUÍMICO ANTIMICROBIANO: Axentes antimicrobianos químicos para uso externo: desinfectantes e antisépticos.
-AXENTES ANTIMICROBIANOS UTILIZADOS IN VIVO: Antibacterianos naturais (antibióticos) e sintéticos: tipos, espectro e mecanismos de acción. Mecanismos de resistencia aos antibacterianos. Antivíricos. Antifúngicos.
SISTEMATICA BACTERIANA
TEMA 9. Sistemática bacteriana.
-CLASIFICACIÓN: Análise fenotípico e genotípico. Análise filogenético. Rangos taxonómicos. Concepto de especie en microbioloxía.
-NOMENCLATURA: O Código Internacional de Nomenclatura Bacteriana.
-IDENTIFICACIÓN E COLECCIÓNS DE CULTIVOS MICROBIOLÓXICOS.
BLOQUE II. MICROBIOLOXÍA ESPECIAL
BACTERIOLOGÍA ESPECIAL
TEMA 10. Cocos Gram positivos. Xéneros Staphylococcus, Streptococcus.
TEMA 11: Bacilos Gram positivos regulares. Xéneros Bacillus, Clostridium, Listeria, Erysipelothrix e Mycoplasma.
TEMA 12. Bacilos Gram positivos irregulares. Xéneros Streptomyces, Mycobacterium, Nocardia, Rhodococcus e Corynebacterium.
TEMA 13. Bacilos Gram negativos.
- GAMMA-PROTEOBACTERIAS - FAMILIA ENTEROBACTERIACEAE: Xéneros Escherichia, Salmonella, Yersinia, Klebsiella, Enterobacter E Proteus.
TEMA 14. Bacilos Gram negativos.
-GAMMA-PROTEOBACTERIAS - FAMILIAS NON ENTEROBACTERIACEAE: Xéneros Vibrio, Aeromonas, Pseudomonas, Pasteurella, Mannhemia, Haemophilus, Dichelobacter, Francisella e Coxiella.
TEMA 15. Bacilos Gram negativos.
-ALFA-PROTEOBACTERIAS: Xéneros Brucella, Bartonella, Rickettsia, Anaplasma e Ehrlichia,
-BETA-PROTEOBACTERIAS: Xéneros Burkholderia, Taylorella e Bordetella.
-DELTA-PROTEOBACTERIAS: Xénero Lawsonia.
-EPSILON-PROTEOBACTERIAS: Xénero Campylobacter.
TEMA 16. Bacterias Gram negativas.
NON PROTEOBACTERIAS: Xéneros Chlamydia, Borrelia, Leptospira, Brachyspira.
MICOLOXÍA ESPECIAL
TEMA 17. Principais grupos fungos microscópicos de interese veterinario.
-FERMENTOS: Xéneros Cándida, Cryptococcus, Malassezia.
-MOHOS CENOCITICOS: Mucor, Rhizomucor, Rhizopus, Basidiobolus, Conidiobolus e Saprolegnia.
-MOHOS SEPTADOS DERMATOFITOS: Xéneros Microsporum e Trichophyton.
-MOHOS SEPTADOS: Aspergillus.
-FUNGOS DIMÓRFICOS: Xéneros Blastomyces, Coccidioides, Histoplasma, Sporothrix.
-FUNGOS QUE LEMBRAN A PROTOZOOS: Xénero Pneumocystis.
VIROLOGÍA ESPECIAL
TEMA 18. Virus con ADN bicatenario.
-FAMILIA POXVIRIDAE: Virus das vexigas. Virus da mixomatosis do coello.
-FAMILIA ASFARVIRIDAE: Virus da peste porcina africana.
-FAMILIA HERPESVIRIDAE: Virus da enfermidade de Aujeszky. Virus da enfermidade de Marek.
-FAMILIA ADENOVIRIDAE: Virus da hepatite infecciosa canina.
-FAMILIA PAPILLOMAVIRIDAE: Papilomavirus.
TEMA 19. Virus con ADN monocatenario.
-FAMILIA CIRCOVIRIDAE: Circovirus porcino. Virus da anemia infecciosa da galiña.
-FAMILIA PARVOVIRIDAE: Virus da panleucopenia felina. Parvovirus canino 2. Par vovirus porcino.
TEMA 20. Virus con ARN bicatenario.
-FAMILIA REOVIRIDAE: Virus da lingua azul. Virus da peste equina africana. Rotavirus.
-FAMILIA BIRNAVIRIDAE: Virus da bursitis infecciosa aviaria (enfermidade de Gumboro).
TEMA 21. Virus con ARN monocatenario de polaridad negativa.
-FAMILIA PARAMYXOVIRIDAE: Virus da enfermidade de Newcastle. Virus da peste bovina. Virus do moquillo canino.
-FAMILIA RHABDOVIRIDAE: Virus da rabia. Virus da estomatitis vesicular.
-FAMILIA ORTHOMYXOVIRIDAE: Influenzavirus (virus da gripe).
-FAMILIA BUNYAVIRIDAE: Virus da febre do Val do Rift.
-FAMILIA BORNAVIRIDAE: Virus da enfermidade de Borna.
TEMA 22. Virus con ARN monocatenario de polaridad positiva.
-FAMILIA CORONAVIRIDAE: Virus da bronquite infecciosa aviaria. Virus da gastroenterite transmisible porcina.
-FAMILIA ARTERIVIRIDAE: Virus da arteritis equina. Virus da síndrome respiratoria e reprodutiva porcino.
-FAMILIA PICORNAVIRIDAE: Virus da febre aftosa. Teschovirus porcino 1 (encefalomielitis por Teschovirus).
-FAMILIA CALICIVIRIDAE: Virus do exantema vesicular do porco. Virus da enfermidade hemorrágica do coello.
-FAMILIA TOGAVIRIDAE: Virus da encefalitis equina (do Leste e do Oeste).
-FAMILIA FLAVIVIRIDAE: Virus do Nilo do Oeste. Virus da diarrea vírica bovina.
TEMA 23. Virus ADN e ARN con transcriptasa inversa.
-FAMILIA RETROVIRIDAE (ARN monocatenario con polaridad positiva): Virus da leucosis bovina. Virus da artrite-encefalitis caprina e do Maedi-Visna. Virus da anemia infecciosa equina.
-FAMILIA HEPADNAVIRIDAE (ADN circular parcialmente bicatenario): Virus da hepatite B.
TEMA 24. ECOLOXÍA MICROBIANA: Ecosistemas microbianos e papel dos microorganismos nos ciclos biogeoquímicos e na biodegradación.
Tema 25. MICROBIOLOXÍA INDUSTRIAL E BIOTECNOLOXÍA.
-Papel dos microorganismos na produción dos alimentos: Microorganismos de interese na industria alimentaria. Controis de calidade hixiénica dos alimentos. Sistemas de detección e control de puntos críticos na industria.
-Produción industrial de substancias químicas por fermentación. Produción de antibióticos. Aplicacións biotecnolóxicas na industria farmacéutica, de compostos inmunolóxicos e de proteínas con fins terapéuticos. Clonación, recombinación e expresión de xenes en microorganismos procariotas e eucariotas.
B. PROGRAMA PRÁCTICO (20 horas)
O programa práctico abordarase ao longo de 20 horas distribuídas en 5 sesións ao longo dunha semana (de luns a venres, a razón de 4 horas diarias).
INTRODUCIÓN. Normas de seguridade no laboratorio de bacteriología: organización e metodoloxía de traballo.
PRÁCTICA 1. Métodos de esterilización no laboratorio de bacteriología.
PRÁCTICA 2. Técnicas microscópicas de observación dos microorganismos:
-Observación en fresco de células eucariotas
-Tinciones bacterianas: simples e diferenciais
PRÁCTICA 3. Medios de cultivo: preparación e tipos.
PRÁCTICA 4. Técnicas de sementeira e illamento bacteriano.
PRÁCTICA 5. Crecemento bacteriano: métodos de cuantificación e curva de crecemento.
PRÁCTICA 6. Identificación bacteriana mediante probas bioquímicas.
PRÁCTICA 7. Mostras clínicas e ambientais: recollida, transporte e procesado.
PRÁCTICA 8. Antibiogramas: realización, interpretación e elección do antibiótico adecuado.
PRÁCTICA 9. Interpretación de resultados e elaboración de informes.
BIBLIOGRAFÍA DO PROGRAMA TEÓRICO:
-Carrasco L, Almendral Del Río JM. 2006. Virus Patógenos. Ed. Hélice.
-Gyles CL, Prescott JF, Songer JG, Thoen CO. 2010. Pathogenesis of bacterial infections in animals. Fourth Edition. Ed. Wiley-Blackwell.
-Madigan MT, Martinko JM. 2009. Brock Biología de los Microorganismos. 10ª Edición. Ed. Prentice-Hall International Ltd.
-Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2009. Microbiología. 7ª Edición. Ed. McGraw-Hill Interamericana.
-Quinn PJ. 2016. Elementos de microbiología veterinaria. Ed. Acribia.
-Quinn PJ, Markey BK, Leonard FC, Fitzpatrick ES, Fanning S, Hartigan PJ. 2017. Microbiología y Enfermedades Infecciosas Veterinarias. Ed. Acribia.
- Stanchi NO. 2007. Microbiología Veterinaria. Ed. Interamericana.
-Songer JG, Post KW. 2005.Veterinary Microbiology. Bacterial and fungal agents of animal disease. Elsevier Saunders.
-Tortora GJ, Funke BR, Case CL. 2007. Introducción a la Microbiología. 9ª Edición. Ed. Panamericana.
-Vadillo S, Píriz S, Mateos E. 2002. Manual de Microbiología Veterinaria. Ed. McGraw-Hill Interamericana.
BIBLIOGRAFÍA DO PROGRAMA PRÁCTICO:
-Gamazo C, López-Goñi I, Díaz R. 2005. Manual Práctico de Microbiología. Ed. Masson.
PAXINAS WEB DE INTERESE:
-Bergey´s Manual Trust: http://www.bergeys.org/outlines.html
-International Committee on Taxonomy of Viruses: http://ictvonline.org/virusTaxonomy.asp?version=2009&bhcp=1
-Organización Mundial de Sanidad Animal: http://www.oie.int/
-ViralZone: http://viralzone.expasy.org/
1.-COMPETENCIAS XERAIS:
- GVUSC01. Capacidade de aprendizaxe e adaptación.
- GVUSC02. Capacidade de análise e síntese.
- GVUSC03. Coñecementos xerais sobre o área de traballo.
- GVUSC04. Planificación e xestión do traballo.
- GVUSC05. Capacidade de aplicar os coñecementos na práctica.
- GVUSC06. Capacidade de traballar de forma autónoma e en equipo.
2.-COMPETENCIAS ESPECÍFICAS DISCIPLINARES (saber):
- CEDVUSC 06. Coñecer os aspectos básicos dos distintos axentes biolóxicos de interese veterinario.
- CEDVUSC 16. Coñecer as técnicas analíticas básicas e a súa interpretación.
3.-COMPETENCIAS ESPECÍFICAS PROFESIONAIS (saber facer):
-D1VUSC 02. Recoller e remitir especímenes co seu correspondente informe.
-D1VUSC 03. Realizar técnicas analíticas básicas e interpretar resultados clínicos, biolóxicos e químicos.
4.-COMPETENCIAS ESPECÍFICAS ACADÉMICAS (querer facer):
- CEAVUSC 04. Buscar e xestionar a información relacionada coa actividade do veterinario.
- CEAVUSC 05. Coñecer e aplicar o método científico na práctica profesional incluíndo a medicina baseada na evidencia.
- CEAVUSC 06. Saber buscar asesoramento e axuda profesionais.
- CEAVUSC 07. Ter coñecementos básicos dunha lingua estranxeira, especialmente en aspectos técnicos relacionados coas Ciencias Veterinarias.
- CEAVUSC 08. Ser consciente da necesidade de manter actualizados os coñecementos, habilidades e actitudes das competencias profesionais mediante un proceso de formación permanente.
5.-COMPETENCIAS TRANSVERSAIS:
- CTVUSC 01. Capacidade para o razoamento e a argumentación.
- CTVUSC 02. Capacidade para obter información axeitada, diversa e actualizada por diversos medios, como información bibliográfica e Internet, e analizala dunha forma crítica.
- CTVUSC 03. Capacidade para elaborar e presentar un texto organizado e comprensible.
- CTVUSC 04. Capacidade para realizar unha exposición en público de forma clara, coherente e concisa.
- CTVUSC 06. Utilización de información en lingua extranxeira.
- CTVUSC 07. Capacidade para resolver problemas mediante a aplicación integrada dos seus coñecementos.
A docencia da materia realizarase a través de diferentes tipos de clases:
-Clases expositivas: 54 horas.
-Titorías: 1 hora (Presentación).
-Prácticas de laboratorio: 20 horas.
- Os contidos do Programa Teórico impartiranse en 54 clases expositivas mediante presentacións en power point dunha duración aproximada de 50 minutos. O material didáctico orientativo exposto nas clases poñerase a disposición do alumnado a través da Aula Virtual da materia.
- Os contidos das clases prácticas impartiranse no LABORATORIO DA SEGUNDA PLANTA DO PAVILLÓN 1 DA ESCOLA DE VETERINARIA (GRUPOS Lb G1 a Lb G6). O horario será de 16:00 a 20:00 horas de luns a venres. A asistencia ás clases prácticas é obrigatoria. Facilitaranse manuais de prácticas para o seguimento dos contidos.
-Por último, cada alumno/a poderá poñerse en contacto cos dous profesores responsables da materia para formularlles calquera pregunta que considere relevante e que poida influír na súa formación. O profesorado estará dispoñible durante o seu horario de titoría.
A. AVALIACIÓN ESCRITA (EXAME).
A puntuación correspondente á avaliación escrita suporá o 80% da nota final. (8 PUNTOS).
O exame terá lugar na data e hora que acorde a Xunta de Facultade, nas aulas reservadas para tal efecto. Pode incluír preguntas de opción múltiple, verdadeiro/falso, preguntas curtas ou de desenvolvemento, todas elas do programa teórico.
Para superar o exame é necesario acadar unha puntuación mínima de 5 sobre 10 puntos (4 sobre 8 puntos) EN CADA UNHA DAS DÚAS PARTES NAS QUE SE DISTRIBE A MATERIA. No caso de non superar esta puntuación ou de non presentarse ao exame, o alumno terá que aproveitar a segunda oportunidade para aprobar a materia.
B. AVALIACIÓN CONTINUA
A puntuación correspondente á Avaliación Continua suporá o 20% da nota final. (2 PUNTOS) Asignarase da seguinte maneira:
B1. Probas periódicas opcionais:
A puntuación obtida neste apartado representará o 10% da nota final (1 PUNTO).
Realizarase un seguimento continuo ao longo do cuadrimestre da adquisición de coñecementos mediante a realización de 4-6 probas voluntarias; neles plantexarase un número de entre 40-60 preguntas verdadeiro/falso.
B2. Asistencia, realización e exame de prácticas de laboratorio:
A asistencia e realización das prácticas de laboratorio é obrigatoria para superar a materia.
A puntuación obtida neste apartado representará ata un 10% da nota final. (1 PUNTO).
RESUMO DAS CONDICIÓNS QUE SE DEBEN CUMPRIR PARA SUPERAR O CURSO:
1o. É necesario acadar un mínimo de 5 puntos sobre 10 (4 sobre 8 puntos) nas dúas partes nas que se dividirá o exame.
A esta cualificación sumarase a cualificación da avaliación continua para establecer a cualificación final. A nota para superar a materia será superior ou igual a 5 en todos os casos.
2o. A nota obtida na avaliación continua será válida para as dúas oportunidades do curso académico.
3o. O alumnado que non supere a materia en ningunha das dúas ocasións, poderá conservar a cualificación obtida na avaliación continua durante os dous cursos académicos inmediatamente seguintes ao actual, 2024-2025 e 2025-2026, polo que só terán realizar a proba de avaliación escrita (examen).
Os alumnos que xustifiquen debidamente que ao longo do semestre non poderán asistir ás clases teóricas serán dispensados de facelo e a súa avaliación farase do seguinte xeito:
1. Examen escrita, suporá o 90% da calificación final. (9 PUNTOS).
2. Evaluación continua: Asistencia e realización das prácticas de laboratorio. 10% de la nota (1 PUNTO).
MOI IMPORTANTE:
"Para os supostos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o disposto na "Normativa de avaliación do rendemento académico do alumnado e revisión de cualificacións".
TRABALLO PRESENCIAL NA AULA:
- Clases maxistrais: 54 horas
- Titorías programadas: 1 hora
- Total horas de traballo presencial: 75
TRABALLO PERSOAL DO ALUMNO:
- Estudo individual: 90 horas
- Revisión bibliográfica, biblioteca, etc.: 9,5 horas
- Elaboración de memoria de prácticas e outras tarefas: 3 horas
- Asistencia a charlas e outras actividades recomendadas: 3 horas
- Realización de exámenes: 5 horas
- Outras tarefas propostas polo profesor. 2 horas
- Total horas de traballo persoal do estudante: 112.5
TOTAL HORAS DO ALUMNO: 187.5
Asistir ás clases teóricas e prácticas da materia.
Poseer unha boa base das materias de Bioquímica, Xenética e Inmunoloxía, polo que se recomenda unha revisión dos conceptos estudados nas mesmas.
É recomendable que previamente á asistencia ás clases teóricas e prácticas, os alumnos realicen unha lectura comprensiva do material docente dispoñible na aula virtual. Recoméndase que o alumno complete o devandito material docente orientativo coas oportunas anotacións tomadas en clase e coa bibliografía salientada. Anímase os alumnos a que realicen unha busca complementaria de información complementar as clases teóricas e prácticas.
Debido a amplitude dos contenidos é necesario o estudo periódico da materia.
Aproveitar as titorías individuaís para resolver as dúbidas que vaian xurdindo ao longo do semestre
Para as CLASES MAXISTRAIS os estudantes dividiranse en dous grupos, A e B. Os profesores responsables da impartición deste ensino serán:
GRUPO A:
-Prof. Jorge Blanco Álvarez:
GRUPO B:
-Prof. Jesús Blanco Álvarez:
Horario de titorías: Martes, mércores, xoves de 12:00-14:00h no despacho da planta primeira do Pavillón I da Facultade de Veterinaria.
As CLASES DE LABORATORIO serán impartidas polo profesor Jesús Blanco Álvarez.
Ao longo do cuadrimestre o alumnado poderá solicitar titorías individuais para tratar co seu profesor calquera cuestión que considere necesaria para o correcto desenvolvemento da materia.
Horarios das tutorías individuais:
-Prof. Jorge Blanco Álvarez:
Horario de titorías: Martes, mércores, xoves de 12:00-14:00h no despacho da planta segunda do Pavillón I da Facultade de Veterinaria.
-Prof. Jesús Blanco Álvarez:
Horario de titorías: Martes, mércores, xoves de 12:00-14:00h no despacho da planta primeira do Pavillón I da Facultade de Veterinaria.
Jesus Eulogio Blanco Alvarez
Coordinador/a- Departamento
- Microbioloxía e Parasitoloxía
- Área
- Microbioloxía
- Correo electrónico
- jesuseulogio.blanco [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
Jorge Blanco Alvarez
- Departamento
- Microbioloxía e Parasitoloxía
- Área
- Microbioloxía
- Correo electrónico
- jorge.blanco [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
| Luns | ||
|---|---|---|
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS01 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS02 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS03 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS04 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS05 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS06 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS07 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS08 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS09 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS10 | Aula 2 |
| 09:00-10:00 | Grupo /TI-ECTS11 | Aula 2 |
| Martes | ||
| 09:00-10:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 2 |
| Mércores | ||
| 09:00-10:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 2 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 1 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_02 | Aula 1 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 2 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_02 | Aula 2 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 3 |
| 19.12.2023 12:00-14:00 | Grupo /CLE_02 | Aula 3 |
| 08.07.2024 09:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 1 |
| 08.07.2024 09:00-11:00 | Grupo /CLE_02 | Aula 1 |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JORGE | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JORGE | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |