Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 30 Clase Interactiva: 18 Total: 51
Linguas de docencia Castelán (100%)
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Microbioloxía e Parasitoloxía
Áreas: Microbioloxía
Centro Facultade de Ciencias
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Sen docencia (Extinguida)
Matrícula: Non matriculable
Describir a diversidade do mundo microbiano.
Describir a estrutura, función e organización dos microorganismos.
Identidicar as principais bacterias, virus e microorganismos eucariotas de interese neste Grao.
Manexar métodos de observación, illamento e identificación dos microorganismos
Describir as bases moleculares da transmisión de xenes microbianos e da súa expresión.
Manexar repositorios de interese e págins web útiles para identificar xenes.
TEMARIO DE TEORÍA
MICROBIOLOXÍA XERAL
TEMA 1. Concepto e desenvolvemento histórico da Microbioloxía. Os microorganismos na escala biolóxica.
TEMA 2. Estrutura e función da célula procariota.
TEMA 3. Metabolismo microbiano.
TEMA 4. Nutrición, crecemento e cultivo de bacterias.
TEMA 5. Xenética bacteriana.Mutación e recombinación. Elementos móbiles. Secuenciación.
TEMA 6. Patogenicidad e infección.
TEMA 7. Control de microorganismos por métodos físicos e químicos.
TEMA 8. Control de microorganismos mediante o uso de quimioterápicos.
BACTERIOLOGÍA ESPECIAL
TEMA 9. Evolución microbiana, taxonomía e diversidade.
TEMA 10. Phylum Firmicutes: bacterias gram-positivas con baixo contido en G C.
TEMA 11. Phylum Actinobacteria: bacterias gram-positivas con alto contido en G C.
TEMA 12. Bacterias gramnegativas.
TEMA 13. Dominio Archaea.
MICOLOXÍA
TEMA 14. Estrutura, fisioloxía e crecemento dos fungos.
VIROLOGÍA
TEMA 15. Elementos subcelulares: virus, viroides e priones.
MICROBIOLOXÍA APLICADA
TEMA 16. Microbioloxía dos alimentos, ambiental e industrial.
PRÁCTICAS DE LABORATORIO
PRÁCTICA 1. Normas de seguridade no laboratorio de microbioloxía. Organización e metodoloxía de traballo.
Condicións de asepsia e esterilidad. Métodos de esterilización. Manexo de cultivos microbianos.
PRÁCTICA 2. Técnicas microscópicas de observación dos microorganismos.
PRÁCTICA 3. Medios de cultivo microbianos. Clasificación dos medios de cultivo. Preparación de medios de cultivo
sólidos e líquidos.
PRÁCTICA 4. Técnicas de sementeira e illamento bacteriano. Obtención de cultivos microbianos puros.
PRÁCTICA 5. Identificación bacteriana mediante probas bioquímicas.
PRÁCTICA 6. Antibiogramas.
PRÁCTICA 7. Análise microbiolóxica de mostras de alimentos e ambientais
- Gamazo C, Sánchez S, Camacho A.I. 2013. Microbiología basada en la experimentación. Studentconsult en español. Elsevier.
- Madigan, M.T., Martinko J.M. 2015. Brock Biología de los Microorganismos. 14ª ed. Prentice-Hall International Ltd., London.
- Prescott, L.M., Harley J.P., Klein D.A. 2014. Microbiología. 7ª ed. McGraw-Hill Interamericana. Madrid.
- Tortora G.J., Funke B.R. 2017. Introducción a la Microbiología. 12ª ed. Panamericana.
- Jay J.M., Bhunia A. 2010. Fundamentos de Microbiología moderna de los alimentos. 4ª Ed. McGraw-Hill.
- Hernández M.A. 2015. Microbiología de los alimentos. Panamericana
COMPETENCIAS BÁSICAS
CB1-Que os estudantes demostrasen posuír e comprender coñecementos nunha área de estudo que
parte da base da educación secundaria xeral, e adóitase atopar a un nivel que, aínda que se apoia
en libros de texto avanzados, inclúe tamén algúns aspectos que implican coñecementos procedentes da
vangarda do seu campo de estudo;
CB2-Que os estudantes saiban aplicar os seus coñecementos ao seu traballo ou vocación dunha forma profesional e
posúan as competencias que adoitan demostrarse por medio da elaboración e defensa de argumentos e a
resolución de problemas dentro da súa área de estudo.
COMPETENCIAS XERAIS.
CG4.- Ter unha visión integrada do funcionamento celular (incluíndo o metabolismo e a expresión génica),
abarcando a súa regulación e a relación entre os diferentes compartimentos celulares.
CG6- Capacidade para traballar de forma adecuada nun laboratorio aplicando as normas de seguridade e as
normativas específicas de manipulación de material biolóxico e/ou químico.
COMPETENCIAS TRANSVERSAIS:
CT1 - Capacidade de análise e síntese.
CT3 - Capacidade para traballar en equipo.
CT5 - Capacidade para usar tecnoloxías da información e comunicación.
CT6 - Capacidade para buscar, analizar e xestionar a información proveniente de fontes diversas.
CT9 - Capacidade para transmitir coñecementos.
CT10 - Capacidade para o razoamento crítico e a argumentación, e capacidade autocrítica.
CT14 - Capacidade de aplicar os coñecementos á práctica.
CT15 - Capacidade para a comunicación oral e escrita
COMPETENCIAS ESPECÍFICAS:
CES15.- Coñecer a diversidade, o metabolismo e as aplicacións biotecnolóxicas dos microorganismos
procarióticos, eucarióticos e dos virus.
A consecución da formación básica do alumno realizarase mediante docencia expositiva, docencia interactiva e a realización de traballos.
A docencia expositiva realizarase a través de clases maxistrais (30h), onde se explicarán os fundamentos teóricos da materia axudándose dos medios audiovisuais e doutro tipo que considere conveniente o profesor. Estas clases adquiren unha especial relevancia debido a que os alumnos teñen escasos coñecementos relacionados coa materia. Buscarase a participación activa do alumno, que será incentivado a intervir continuamente.
A docencia interactiva realizarase mediante prácticas de laboratorio e seminarios nos que se exporán traballos.
As prácticas da materia (15h), de asistencia obrigatoria, servirán para a ilustración dos contidos teóricos da materia e estarán orientadas fundamentalmente a que o estudante adquira habilidades e experiencias prácticas. Empregaranse técnicas do laboratorio inmunolóxicas.
Os seminarios, de asistencia obrigatoria, permitirán expor actividades individuais ou en grupo que potenciarán a participación do alumnado desde un enfoque crítico e argumentativo. Ao mesmo tempo, a limitación en canto ao número de alumnos que asistan aos seminarios permitirá favorecer as intervencións a nivel individual desde diferentes perspectivas ou orientacións para os temas traballados, co cal, facilitarán a adquisición de habilidades moi útiles para a consecución de obxectivos fixados.
Finalmente, realizaranse tutorías para aclarar problemas particulares de cada alumno e facilitar o seguimento continuo da materia.
Ademais, os estudantes realizarán, obrigatoriamente, un traballo en grupo exporán os contidos con apoio audiovisual e de lousa, e finalmente discutiranse dunha maneira crítica e construtiva devanditos contidos.
En todo momento usarase como apoio á docencia o Campus Virtual da USC. O curso virtual permite aos alumnos matriculados na materia acceder a todos os contidos impartidos polo profesor, así como dispor de información relativa á materia, programas, horarios, seminarios, tutorías, etc.
A avaliación realizarase mediante un exame final que representa o 70% e unha avaliación continua que representará o 30% restante.
A cualificación final do alumno considerará tanto o resultado do exame como de todas as actividades realizadas: a asistencia e participación nas clases maxistrais, a asistencia e participación nas prácticas de laboratorio e o traballo en grupo
O sistema de avaliación constará dos seguintes apartados:
EXAME FINAL: Ata 7,0 puntos (CB1, CG4, CT1, CT9, CT15, CES15).
AVALIACIÓN CONTINUA: Ata 3,0 puntos:
1. Asistencia e participación en clases prácticas: Ata 1,0 puntos. Valorarase a Capacidade para traballar de forma adecuada nun laboratorio aplicando as normas de seguridade e as normativas específicas de manipulación de material biolóxico e/ou químico (CG6), a capacidade para traballar en equipo (CT3), a capacidade de aplicar os coñecementos á práctica (CT14), a capacidade para a comunicación oral e escrita (CT15) e a capacidade de resolver problemas dentro de a súa área de estudio (CB2).
2. Asistencia e participación en clases maxistrais: Ata 1,0 puntos. Valorarase a capacidade de análise e síntese (CT1), de transmitir coñecementos (CT9), de razoamento crítico (CT10) e de comunicación oral e escrita (CT15)
3. Realización e presentación de traballos: Ata 1,0 puntos. Valorarase a capacidade de análise e síntese (CT1), de traballar en equipo (CT3), de usar tecnoloxías da información e comunicación (CT5), de buscar, analizar e xestionar a información proveniente de fontes diversas (CT6), de transmitir coñecementos (CT9), de razoamento crítico e argumentación, e capacidade autocrítica (CT10) e de comunicación oral e escrita (CT15)
-Os estudantes que non asistan polo menos ao 80% das horas de prácticas non poderán superar a materia.
-Para superar a materia é imprescindible obter a cualificación mínima en todos e cada un dos apartados.
-En caso de non superar a materia na Primeira Oportunidade, o estudante será avaliado na Segunda Oportunidade de, polo menos, aqueles apartados en que non lograse a cualificación mínima.
MOI IMPORTANTE:
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o establecido na %ou201CNormativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión das cualificacións%ou201D.
Horas de clases presenciais e de traballo do alumno (non presenciais).
Docencia expositiva:
Horas totais: 99
Presencialidad: 30% = 30 horas
Non presenciais 70% = 69 horas
Prácticas:
Horas totais: 30
Presencialidad: 50% = 15 horas
Non presenciais 50% = 15 horas
Seminarios (inclúe Traballos)
Horas totais: 9
Presencialidad: 33% = 3 horas
Non presenciais 66% = 6 horas
Tutorías en grupos reducidos 9
Horas totais: 12
Presencialidad: 33% = 3 horas
Non presenciais 66% = 9 horas
TOTAL
Horas totais: 150
Horas presenciais: 51
Horas non presenciais: 99
O estudo ha de ser comprensivo e non memorístico, relacionando os contidos da materia con aqueles de materias afíns.
Consultar regularmente o curso desenvolvido na aula Virtual.
Consultar calquera dúbida co profesor.
A materia impártese nos dous idiomas oficiais da comunidade, castelán e galego.
Miguel Blanco Alvarez
Coordinador/a- Departamento
- Microbioloxía e Parasitoloxía
- Área
- Microbioloxía
- Correo electrónico
- miguel.blanco [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
Jesus Eulogio Blanco Alvarez
- Departamento
- Microbioloxía e Parasitoloxía
- Área
- Microbioloxía
- Correo electrónico
- jesuseulogio.blanco [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
| Xoves | ||
|---|---|---|
| 16:00-17:00 | Grupo /CLE_01 | 2P AULA 2 SEGUNDA PLANTA |
| 23.01.2024 16:00-20:00 | Grupo /CLE_01 | 2P AULA 2 SEGUNDA PLANTA |
| 23.01.2024 16:00-20:00 | Grupo /CLE_01 | 2P AULA 5 SEGUNDA PLANTA |
| 21.06.2024 16:00-20:00 | Grupo /CLE_01 | 2P AULA 2 SEGUNDA PLANTA |
| 21.06.2024 16:00-20:00 | Grupo /CLE_01 | 2P AULA 5 SEGUNDA PLANTA |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, MIGUEL | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |
| Docente | Idioma |
|---|---|
| BLANCO ALVAREZ, JESUS EULOGIO | Castelán |